Време е да сменя темата на моя блог (българската версия) с нещо различно, по-свежо и… работещо. Темата да е бърза, да е responsive (Responsive Web Design), и да изглежда добре и на голям десктоп монитор, и на екрана на малък телефон.

Трябва са призная, занемарил съм си блога/личния сайт. Но сега се опитвам почти да не проверявам Twitter (който и така май си умира, в ръцете на глупака Elon Musk) и Mastodon, и да не чета никакви новини. Търся малко… спокойствие. Фокусиране.

Сегашната ми тема е базирана на една стара WordPress тема на Michael Heilemann, някъде от 2006-2007 година. През годините съм й правил разни модификации, опити за подобрения, дори написах/модифицирах простичък JS код, който да променя малко дизайна през деня и през нощта:

The header of optimiced.com (bg) during the day.
През деня…

The header of optimiced.com (bg) in the evening/night..
…и през нощта. :-)

В близкото минало личните сайтове бяха по-различни и интересни. Намирахме време да ги “оцветяваме” различно, да ги подреждаме както ние си искаме, да си ги поддържаме сами. Сега, във времето на “социалните” мрежи, всичко е толкова еднакво и еднообразно.

Но нека не се отклонявам твърде много. За момента мисля да сложа (почти) непроменена Libretto тема (с малки модификации върху нейна child theme версия).

The header of optimiced.com (en) -- Libretto theme.
Libretto WP theme.

А после… а после ще видим. Поне темата ще е с RWD дизайн и достатъчно бърза, и сега не само английската версия на блога ще е четима, но и българската.

След това ще трябва да преместя и RSS feed-овете от FeedBurner (който сървис също почти не работи — “Thank you” Google!) към WordPress, да обмисля искам ли изобщо да имам някакви по-сериозни статистики (pageviews, pages accessed via search results, etc.) или по-скоро не, да направя страничка за cookies (и да се уверя, че сайтът не събира някакви по-лични данни в cookies, и ако се наложи да направя корекции), да добавя малко custom design touches.

Реално, процесът вече е започнал — но има още много работа.

Едно по едно… :-)

Posted in CSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *