Скоро не съм писал в блога, нито съм пускал нови снимки… Следват 2-3 реда размисли на тема “телефони които снимат”.

* * *

Прекарах дълги години с Nokia Lumia 830 (операционна система: Windows Phone 8.1). Lumia 830 снима прекрасно! Особено много ми харесва рисунъкът в дефокуса (a.k.a. bokeh, когато се снима много отблизо и в макро режим). Ето два примера с Lumia 830:

Мини-рози в един горещ летен следобед.
Roses in the hot summer afternoon… — 500px. (Nokia Lumia 830)

Мъничко вълшебно горско кралство.
Little Magical Forest Kingdom — 500px. (Nokia Lumia 830)

Carl Zeiss оптика! И макар лещата да е ужасно малка, “рисунъкът” на светлината е много красив. (Разбира се, когато се снимат портрети и снимки от по-голяма дистанция, нещата стават много по-обикновени. Това са ограниченията на твърде малкия обектив.)

Но хардуерът и софтуерът на Lumia 830 се умориха, това е модел на 5+ години. И дойде времето за нещо ново

Google Pixel 4 (операционна система: Google Android 11). Оптиката на Pixel 4 също много ми харесва! Ето и две снимки за пример с Pixel 4:

Залезът на слънцето
Залезът на слънцето през есенни листа. (Google Pixel 4)

Гъбки
Гъбки на дървото. (Google Pixel 4)

В допълнение към оптиката на Pixel 4 (която може да се сравни с тази на Lumia 830), има и доста могъщ AI софтуер, който е способен да подобри динамиката на снимките (примерно, shadows and highlights могат да бъдат еднакво добре балансирани в един “труден” кадър), може да прави потрети (изважда на преден план обекта на снимката и прави опит да “размаже” софтуерно фона), може да снима нощно небе със звезди, и още и още… Но за това ще пиша може би някой друг път… :-)

Update @ 14:01: А Lumia 830 си го биваше и да снима срещу светлината… :-) Ето пример, камерата на Lumia 830 + LazyLens app:

Simona and her bicycle
Симона и първото й колело. (Nokia Lumia 830, 2015/Jun/06)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *